Sayfalar

7 Ağustos 2012 Salı

Kış Hazırlıkları - 1

Kış hazırlıkları başlasınn...:)
Evet aslında erken, Ağustos sonu ve hatta Eylül'e bırakırdım her sene..
Ama bu sefer mecburen erken başladım. Bahçedeki fasülyeler hızla büyüdüler ama bir yandan da yaprak biti istilasına uğradılar. O yüzden haftada bir kere yemek yapıp kalanını dondurucuya kaldırdım. Sezonu erken kapadık yani :(

 Fasülyeleri rengi değişecek kadar kaynar suda beklettim.

 Soğuk suya daldırıp soğuttum, süzdüm ve paketledim.

Daha önce çiğ olarak dondurmayı da denedim ama bu haliyle daha lezzetli olduğunu fark ettim..

Vişne zamanı malum, bekle desen beklemez. Ama Ramazan mahmurluğundan pazara çıkamadım ve burada yetişen güzelim vişneleri kaçırdım. Hafta sonu Konya'da pazarda vardı epeyce ama değil Beyşehir'e kadar dayanmak, annemlere gidinceye kadar bile şurup olurdu. Almadım tabii.
Amaa eve geldiğimde komşumun Isparta'daki bahçesinden getirdiği bir koli küçük kırmızı erik beni bekliyordu :) Vişne olmazsa erik olur dedim ve ilk parti kompostomu yapıp kavanozladım. İkinci parti akşama.


Erikleri az şeker ve bir kaç tane karanfille kabukları ayrılıncaya kadar kaynattım. Kabuklarını alıp, kaynar kaynar kavanozlara doldurup, sıkıca kapattım ve ters çevirdim. Kavanozları fotoğraflamayı unutmuşum ama sabah baktığımda hepsi tutmuştu.

Yine mevsimi gereği yapılan işlem de mısır haşlamak :) Mısıra tek kelime ile bayılırım, Eylül de benim gibi seviyor. Hal böyle olunca, pazardan 30-40 tane süt şeker mısır alınır, haşlanır, ayıklanır ve dondurucuya atılır..Geçen sene ben gidemeyince annem sağ olsun pazardan alıp bana ayıklanmış ve dondurulmuş olarak göndermişti :) Bu sene iş başa düştü...Mısırların 1/3 ü akşam halledildi, bugün devam edilecek.. Mısırı koçanından ayırma işi pek görülesi değildi, üstüm başım mısır olmuştu, o yüzden fotoğrafı yok :)
(Beyşehir'de istediğim gibi mısır bulamıyorum, yemlik mısırı şeker mısır diye satıyorlar..)

Ve köy biberi...Cins adını bilmiyorum ama burada bu isimle satılıyor, gevrek ve lezzetli, ince kabuklu bir biber. Aslında bahçede de epey biber var ama bolca yediğimiz için ancak yetiyor, pazardan aldım ben de :) Biberler de ayıklanıp doğranacak ve dondurucuya kaldırılacak. Geçen senelerde az yağla pişirip de kaldırıyordum ama bu sene çiğ koyacağım. Onlar da ayıklandı, bu akşam doğranacaklar..

Aslında biberler çok büyük değil ama fotoğrafta pek bir haşmetli çıkmışlar..
Biberi dondurucudan çıkarınca az yağda ve ağzı kapalı olarak kızartıyorum, üzerine domates veya yoğurtlu sarımsaklı sos yapıyorum. Bir de kayınvalidem usulü lor peynirli biber yapıyorum, değişik bir kahvaltı alternatifi oluyor... 

Ramazan sonrasına da domates konservesi ile acı sos yapmak, patlıcan-biber közlemek, bamya ayıklamak kaldı...