Sayfalar

10 Eylül 2015 Perşembe

Matilda


Matilda, ilham perimiz :)
Çocuk kitaplarıyla başlayan samimi ilişkimiz devam ediyor. Bu insanlık için küçük, benim için büyük bir adım oldu (bence doğrusu bu, karışıklık yok). Bu çok farklı bir dünya, çok farklı bir bakış açısı ve en önemlisi olayları bize bu şekilde anlatabilmek de farklı bir yetenek...
 
Spoier içermez çünkü hepsini başka yerlere sakladım :)
 
Matilda tam bir kitapkurdu, çok zeki bir kız. Anne-babası ise Matilda'nın tüm yeteneklerini ve ışığını 'yaramazlık' olarak yorumlayan, televizyonla yatıp kalkan insanlar. Bir de Bayan Trunchbull var ki Eylül'e özellikle okumadım, çocuğu daha başlamadığı okuldan soğutmak, ürkütmek istemedim.
Ama ne mutlu ki Bayan Honey gibi isminin hakkını veren insanlar da var :)
İlk kez Roald Dahl kitabı okudum, dedim ya bu konuda yolun başındayım ve ne şanlıyım ki çok güzel rehberlerim var :) Yeni Dahl kitapları aklımda, çok yakında da kitaplığımda.
İşin en güzel tarafı Eylül okumayı öğrendiğinde ona gönül rahatlığıyla verebileceğim kitaplarım oluyor/olacak, o okurken ben de gözlerindeki pırıltıyı izleyeceğim inşallah...
Bence kendinize bir güzellik yapın, Matildayı okuyun, yanında da ılık bir bardak çikolatalı sütü ihmal etmeyin....

9 Eylül 2015 Çarşamba

Trendeki Kız

Kitabın kapağındaki 'New York Times Bestseller' ibaresini görünce haydaa dedim; o kadar aradığım, beklediğim kitap da mı şişirilmişlerdendi???
 
 
 
Sonra iç kapağa geçip methiyelerin devamını görünce (Amazon Ocak 2015-En İyi Kitap, Goodreads Ocak 2015-En iyi kitap....), bir de Tess Abla tavsiye edince rahatlayıp kitaba başladım. Allahtan kitabın başında azıcık rahatlamışım çünkü tüm kitap boyunca bir rahat nefes alamadım arkadaş!!!

yok canım ne spoileri....

Kitap adı üzerinde zırt pırt trene binen bir ablanın (Rachel) etrafında cereyan etmekte. Sandığımın aksine olayların hepsi trende geçmiyor (klostrofobik bir gerilim yok ortada) , hoş trenden inmesi  de pek Rachel'ın hayrına değil ama...
Kitap günlükler şeklinde ilerliyor ve olayları birkaç ağızdan takip ediyoruz. İlginçtir ki anlatıcılar hep kadın, sanırım olayları erkeklerin gözünden izleseydik iki sayfada gizem çözülür, kitabın tazı tuzu kaçardı. Karmaşık aklımızı seveyim :)
Hergün aynı saatte aynı trenle yolculuk eden Rachel'in gözlediği, hayal ettiği, bir şekilde dahil olduğu aileler ve cevap aranılan sorularla ilerliyor kitap. Gerilim kitabı ama hani gıcırdayan kapılar, etrafı gözleyen psikopatlar yüzünden değil de bir garip tıkanıklık yüzünden geren bir kitap. Bir de çok bir anne yorumu olacak ama 'o kadar içmese olaylar bu kadar sarpa sarmayacaktı arkadaş!!! İşte içki tüm kötülüklerin anası, kitapların katalizörü' :) )
Kitabın tarzı benim aklıma Makinist'i getirdi, konusu da az biraz benziyor gibi, hem o da trenli :)
 
Kitabın kapağını ayrı bir sevenlerdenim...
 
İnternette sıkça gördüğünüz bu kitabı okuyup okumamak size kalmış ama merak etmekten kendinizi alamayacaksınız (reklamlardaki adam gibi oldu-alacaksınız, alacaksınız...:))